Pianki PE

Pianka polietylenowa do pakowania – jest doskonałym rozwiązaniem dla powierzchni wymagających specjalnego zabezpieczenia. Pianka posiada niewątpliwe zalety: składa się z wielu zamkniętych komórek, zapewniających optymalną ochronę przed zarysowaniem powierzchni. W Polsce bardzo często do zabezpieczania produktów czy półwyrobów stosuje się jeszcze tekturę. Naszym zdaniem niedługo najczęściej stosowanym produktem do zabezpieczania powierzchni będzie właśnie pianka polietylenowa, gdyż oprócz tego, że posiada ona dużo lepsze właściwości zabezpieczające niż tektura to jest jeszcze dodatkowo sporo od niej tańsza.

Pianka polietylenowa jest materiałem trudno ścierającym się, chroniącym delikatne powierzchnie, jest niezwykle lekka, elastyczna i łatwa w użyciu. Kolejną cenną cechą jest odporność na wilgoć, czego niestety brakuje tekturze). Pianka jest chemicznie obojętna, a więc nie musimy się obawiać ryzyka reakcji z opakowanymi produktami.

Zalety pianki polietylenowej:

  • lekka
  • nie szkodliwa
  • bezwonna
  • nadaje się do kontaktu z artykułami spożywczymi
  • odporna na pleśń i wilgoć
  • dobra izolacja cieplna, produkt dźwiękochłonny
  • łatwa w dalszej obróbce
  • chemicznie neutralna
  • odporna na większość środków chemicznych
  • wodoszczelna, paroszczelna
  • Produkowana bez użycia substancji szkodliwych (bez HFCKW)
  • zdatna do 100 % recyclingu